Koronaviruksen aiheuttama epidemia on herättänyt kysymyksiä siitä, pitääkö eläintenomistajien olla huolissaan, ja miten tautitapauksissa pitää toimia. Voiko korona tarttua ihmiseltä lemmikkieläimelle tai toisin päin, miten lemmikin kanssa pitää toimia jos sairastuu itse, ja mistä saa tarvittaessa apua lemmikin hoitoon? Samat kysymykset koskevat myös tuotantoeläimiä, mutta huomattavasti isommassa mittakaavassa. Keräsimme kysymyksiä ja vastauksia muutamiin ajankohtaisiin huolenaiheisiin.
Koronaviruksia on lukuisia, mutta COVID-19 on ihmisten tauti
Koronavirustauti COVID-19:sta tiedetään toistaiseksi, että kyseessä on ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana tarttuva tauti. Koronaviruksia on useita, ja Ruokaviraston mukaan ne ovat tarkkoja isäntälajinsa suhteen eivätkä yleensä leviä helposti eri eläinlajien välillä. Useimmat tunnetut koronavirukset eivät ylipäätään tartu ihmisen ja eläinten välillä.
Sekä lemmikki- että tuotantoeläinlajeilla tunnetaan koronavirusten aiheuttamia sairauksia, mutta ne eivät liity nyt ihmisillä leviävään COVID-19 -tautiin (tuttavallisemmin ”koronaan”). Koirille tautia aiheuttavia koronaviruksia tunnetaan kaksi, joista toinen aiheuttaa suolisto-oireita, toinen taas hengitystieoireita. Kissoilla esiintyvä koronavirus aiheuttaa suolisto-oireita ja joskus vakavaa tarttuvaa vatsakalvontulehdusta.
Science-lehden haastattelema tutkija muistuttaa, että koska kissat ja koirat ovat nisäkkäitä kuten ihminenkin, niillä on soluissaan samantyyppisiä reseptoreita kuin ihmisillä. On siis mahdollista, että osa ihmisen viruksista voisi kiinnittyä myös muiden nisäkkäiden solujen reseptoreihin, mutta virusten pääsy soluihin sisään ja monistuminen soluissa on hyvin epätodennäköistä.
Ihmisten korona ei nykytiedon mukaan tartuta eikä sairastuta lemmikkieläimiä
Ruokaviraston mukaan lemmikkieläinten ei tiedetä sairastuneen COVID-19 -tautiin. Korona ei myöskään tartu tuotantoeläimiin, eivätkä ne ole tartuntojen lähde. Hong Kongissa uutisoitiin yhdestä tapauksesta, jossa lemmikkikoiralta löytyi virusta, mutta koira itse oli oireeton. Myös maailman terveysjärjestö WHO tiedottaa, että lemmikkieläimiä ei ole tiettävästi sairastunut, eivätkä ne ole välittäneet virusta ihmisiin.
Ruokavirasto ei tällä hetkellä suosittele mitään normaalista poikkeavia suojatoimenpiteitä eläinten kanssa tekemisissä oleville. Normaaliin hygieniaan kuuluu, että kädet pestään aina ennen niin ihmisten kuin lemmikkieläinten ruokien käsittelyä, ja että mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen kannattaa välttää tarpeetonta eläinten käsittelyä.
WHO:n arkijärkisen ohjeen mukaan kannattaa välttää suoraa kosketusta elävien eläinten kanssa, jos sattuu liikkumaan sellaisia myyvillä toreilla tai kaupoissa. Myöskään pintoja, joita eläimet ovat koskettaneet, ei pidä mennä koskemaan itse. Perusohje kaikkeen ruoanlaittoon on hyvä käsihygienia, ruoan läpikypsentäminen sekä raa’an lihan, maidon ja sisäelinten käsitteleminen erikseen ja eri välineillä.
Miten toimia lemmikin kanssa, jos itse sairastuu?
Vaikka korona ei nykytiedon mukaan tartu ihmisistä lemmikkieläimiin tai tuotantoeläimiin eikä toisin päin, eläimen omistajan sairastumisella voi kuitenkin olla vaikutusta niin lemmikin kuin tuotantoeläimen elämään. Sairastuneen kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää tarpeetonta kontaktia eläinten kanssa sekä pitää ihmisten ja eläinten eritteet erillään toisistaan. Jos osa perheestä on viruksen vuoksi eristyksessä ja osa ei, lemmikkieläintä ei pidä päästää kosketuksiin molempien kanssa.
Brittiläinen eläinsuojelujärjestö RSPCA ohjeistaa varaamaan lemmikkieläimille kohtuullisesti ruokaa ja lääkkeitä, jos eläimellä on säännöllinen lääkitys. Jos lemmikinomistaja sairastuu ja joutuu eristäytymään kotiinsa, lemmikistä on pystyttävä huolehtimaan itse tai järjestettävä sille hoitoa. Naapureille voi mahdollisuuksien mukaan jo nyt vinkata lemmikin hoitokäytännöistä ja tarpeista ja kysyä, järjestyisikö apua tarvittaessa. Hyvä hygienia ruokien suhteen ja perusteellinen käsienpesu lemmikin koskettamisen jälkeen on järkevää, samoin kuin innokkaan koiran tai kissan kieltäminen nuolemasta ihmisen kasvoja.
Lemmikit saavat ja niiden pitää päästä ulkoilemaan kuten ennenkin. Koiralle voi pyytää naapurustosta lenkittäjää. Jos pitkät lenkit eivät onnistu, koiraa (kuten kissaa ja muitakin lemmikkejä) voi aktivoida esimerkiksi saalistus- ja vetoleikeillä, noutamisleikeillä, ongelmanratkaisupeleillä, opettamalla uusia temppuja tai piilottamalla herkkuja lemmikin etsittäväksi.
Eläintenhoitajan sairastuminen tai karanteeni voi riskeerata tuotantoeläinten hyvinvoinnin
Tuotantoeläinten hyvinvoinnin heikentymisen riski kasvaa koronavirustaudin aikana, jos eläinten hoidosta ja hyvinvoinnista vastaavat henkilöt sairastuvat tai joutuvat lähipiirin tartunnan vuoksi karanteeniin, eikä tilalle saada korvaavaa työvoimaa. Suurin osa maatiloistamme pyörii pienellä henkilömäärällä perheyrityksinä, eikä lomittajaresursseja ole mitoitettu kovin laajamittaiseen poikkeustilanteeseen, huomauttaa Luonnonvarakeskuksen professori Jyrki Niemi. Korona on siis maatiloillakin tauti, johon on syytä varautua mahdollisuuksien mukaan jo ennalta.
Lue lisää:
Luonnonvarakeskus, Jyrki Niemi 14.3.2020: Nousevatko ruuan hinnat ja muuttuvatko kulutustottumukset? Koronavirus voi vaikuttaa myös maa- ja elintarviketalouteen
RSPCA: How to care for your pets if you have coronavirus
Ruokavirasto: Usein kysyttyä: eläimet ja koronavirus COVID-19
Science, David Grimm 12.3.2020: Quarantine the cat? Disinfect the dog? The latest advice about the coronavirus and your pets
WHO: Q&A on coronaviruses (COVID-19)
Koronavirus juontaa juurensa kiinalaiselle torille, ja nyt pyörremyrsky riehuu ympäri maailmaa